Barbera d’Alba

Een beroemde wijn uit Noord-Italië, afkomstig van de glooiende heuvels in het gebied Alba. Gemaakt van rijpe Barberadruiven is dit een robijnrode wijn die goed doordrinkbaar is en perfect past bij een keur aan Italiaanse gerechten.

Categorieën: ,

Beschrijving

Net als de Nebbiolo is de Barbera een druif die onlosmakelijk verbonden is met Piëmonte. De Barberadruif geeft kersenrode wijnen die gekenmerkt worden door hoge zuren en laag tanninegehalte: perfect in te zetten bij een gastronomische maaltijd. Ook deze druiven komen van de glooiende heuvels die zo karakteristiek zijn voor deze regio. De Barbera gedijt heel goed op de bodem die rijk is aan kalksteen.

Als de Barbera wijn jong is, zijn aroma’s van kersen, bosbessen en frambozen te bespeuren. Vanwege de hoge zuren, wordt meestal aangeraden de wijn iets te laten rijpen, zodat de zuren, het fruit, het hout en de tannines goed met elkaar kunnen integreren. De Barbera d’Alba en de Barbera d’Asti verschillen in karakter: er wordt vaak gezegd dat die uit Alba wat krachtiger is, vergeleken met de meer ‘vrouwelijke’ variant uit Asti.

Extra informatie

Wijnhuis

Dario Giacone

Druivensoort(en)

Barbera

Appellatie

Barbera d'Alba DOC

Regio

Langhe / Piëmonte / Italië

Oogstjaar

2016

Smaakkenmerken

Droog, Hoge zuren, Vol

Serveertemperatuur

16-18℃

Wijn-spijscombinaties

Kalfsvlees, Pastagerechten, Varkenvlees, Wild